Sperietoarea E.coli şi viteza cu care se răspândeşte pe întregul continent şi mai ales în presa din toată Europa nu vă aduce aminte de nimic?

Statele europene nu pot interzice oficial importul de legume dintr-un alt stat membru până când autorităţile UE nu declanşează alerta oficială.Însă o asemenea atenţie din partea mass-media poate face treaba în locul lor. Recunosc că, în primele zile, pomenită în faţa standului de legume dintr-un supermarket, la vederea etichetei pe care scria că ţara de provenienţă e Spania, m-am abţinut să cumpăr. Şi nu sunt singura. Spania pierde sute de milioane de euro săptămânal prin acest embargou. Rusia l-a impus oficial, explicând doar că nu are chef să-şi „otrăvească” cetăţenii de dragul unor principii (acordurile comerciale cu UE). Avea nevoie Spania, deja aflată pe toate listele negre care spun că are nevoie de ajutorul FMI, de o asemenea lovitură? Sursa nu a fost nici acum depistată, dar Germania a ţipat încă din prima secundă – lucru destul de neobişnuit pentru motorul economiei europene – punând Spania la stâlpul infamiei. Apoi, a recunoscut, sub o formă sau alta, că a greşit. Răul a fost însă făcut deja. Degeaba au mai venit apoi oamenii de ştiinţă europeni să spună că nu există nici cel mai mic indiciu că legumele şi fructele ar fi de vină pentru epidemia de E.coli. Cine este dispus să rişte sănătatea sa ori pe cea a copiilor săi, mai ales dacă aude doar un titlu alarmist la o televiziune care doreşte să acopere subiectul în 30 de secunde? Pierderile pentru fermieri sunt deja imense: recolta e aruncată din Spania până în Polonia şi România. Şi câtă vreme autorităţile naţionale şi europene vor continua să bâjbâie, ei vor continua să piardă.

Nu este nici prima şi nici ultima sperietoare de acest fel. Vă aduceţi aminte de H1N1, faimoasa gripă porcină din 2009? Ţara-sursă, Mexic, pusă la zid, filtre pe aeroport, măşti, giganţi farmaceutici care se concurau pentru a fi primul care descoperă vaccinul?

Avertismentele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, avertismentele de călătorie, informaţiile despre mutaţii genetice, temerea că s-ar putea trasmite de la om la om? În decurs de peste un an, „porcina” a ucis, în principal din cauza complicaţiilor, circa 18.000 de oameni, adică de 30 de ori mai puţini decât ucide anual gripa normală. A doborât însă un alt record: a fost cea mai mediatizată epidemie din istorie. Iar impactul asupra economiei a fost devastator: turismul mexican a scăzut cu 80%, cel din SUA cu 50%, cel din Canada, cu 40%. Pe un alt plan, Egiptul a folosit ocazia pentru a eutanasia toţi porcii, principala sursă de carne a minorităţii creştine (copţii) . Apoi, s-a declanşat goana guvernelor din întreaga lume după un vaccin încă neaprobat şi cheltuirea a miliarde de euro pe doze. După care au apărut nelipsitele teorii ale conspiraţiei. La fel ca şi acum, în cazul E.coli, când Germania este acuzată că a declanşat epidemia, pentru a impune noi reguli pentru cultivarea legumelor în Europa.

E.coli produce epidemii în fiecare an, peste tot în lume. În 1996, în Japonia a îmbolnăvit 10.000 de oameni. Şi nu mai departe de 2006, tot E.coli declanşa o epidemie în California. Atunci, a fost pusă pe seama spanacului, până la informaţia că de fapt apa contaminată cu fecale de vite ori ambalarea insalubră ar fi fost de vină. Pierderile de zeci de milioane de dolari ale fermierilor nu au mai fost recuperate.
Toată lumea îşi aduce aminte cum au început aceste epidemii, dar mai ţine cineva minte cum s-au terminat? La un moment dat, au ieşit din atenţia presei şi a lumii şi au murit. Temporar. După un timp apar sub o altă formă, sub un alt nume. Şi scenariul se repetă. Şi pierderile sunt de fiecare dată tot mai mari.

VEZI SI