Evanghelistul american Harold Camping a starnit oarecare zarva in SUA cu previziunea lui ca sfarsitul lumii va fi la 21 mai 2011, desi nici precedenta lui profetie, ca lumea se sfarseste sigur in 1994, nu s-a adeverit.

Camping nu e insa primul escroc sau primul credul in propriile lui viziuni apocaliptice. Revista Time a intocmit un top al celor mai faimoase povesti despre sfarsitul lumii, care i-au speriat pe cei mai slabi de inger, facandu-i sa creada ca zilele lumii noastre asa cum o stim sunt numarate. Unele au conotatie religioasa, vorbind de a doua venire a lui Isus, altele sunt de esenta laica, prevestind fie o apocalipsa tehnologica, fie una nucleara.
Evident, din top nu lipseste aventura sangeroasa a lui David Koresh, ratacitul din Texas care si-a proclamat originea divina in 1993, dar nici panica milenarista din 1999 legata de apocalipsa tehnologica – Y2K.

Faptul ca fricile de sfarsitul lumii se repeta, oricat de trase de par ar fi, iar credulii le cad inca prada inseamna ca trebuie sa ne asteptam si la alte povesti comice cu falsi profeti. Rezervorul de imaginatie al oamenilor e nesecat, ca si posibilitatile celor de la Hollywood de a face filme cu astfel de profetii, inainte si dupa momentul lor de glorie.

Profeţii despre modul în care va lua sfîrşit umanitatea au existat dintotdeauna. Fie doar şi numai pentru frumuseţea lor poetică, Naţional vă prezintă în continuare topul celor mai celebre scenarii catastrofice.
Nostradamus – o „ameninţare de la Răsărit“ va cauza apocalipsa, iar „foc va cădea din ceruri“, ducînd la pieirea oamenilor (un asteroid sau doar bombe atomice bine plasate, se întreabă curioşii, nedorind totuşi să afle vreodată răspunsul).
Sf. Serafim de Sarov (1759-1833) – Terra va arde din temelii, imediat după ce Antihristul va veni pe Pămînt, iar Catedrala Kazan va fi înălţată în aer.
Sf. Matrona Moskovskaia (1881-1952) – a făcut previziuni foarte precise despre Marea Revoluţie din Octombrie, Al Doilea Război Mondial şi multe altele. Despre sfîrşitul lumii a spus: „N-o să fie nici un război, veţi muri fără nici un război, vor fi multe victime, o să zăceţi lipsiţi de viaţă pe pămînt… Seara veţi fi pe pămînt, iar de dimineaţă vă veţi ridica – şi totul se va prăbuşi în interiorul Pămîntului.“
Padre Pio (1887-1968) – preotul italian a prezis că la începutul secolului XXI un cutremur va distruge „unul dintre cele mai puternice oraşe ale lumii“; în ultima dintre cele „trei zile de întuneric“ însuşi Satan va apărea, aducînd durere şi spaimă, apoi Sfînta Fecioară îşi va face apariţia, marcînd începutul unei ere a luminii.
Edgar Cayce (1877-1945) – a prezis că pînă la sfîrşitul secolului XX o schimbare a polilor Pămîntului va produce un cataclism global: erupţii vulcanice la Tropice, schimbarea conturului Europei, scufundarea Japoniei şi apariţia unei falii în partea de Vest a Americii.
Vanga (1911-1996), faimoasa prezicătoare din Bulgaria, a spus în 1979 că „Totul se va topi ca gheaţa“; apocalipsa nu poate fi evitată, iar umanitatea va trece prin experienţe cumplite: boli, foamete şi sete. De asemenea, vor exista multe dezastre naturale şi multe plante şi vieţuitoare vor dispărea (usturoiul, ceapa, ardeiul iute şi albinele). Uluitor e că deja oamenii de ştiinţă sînt din ce în ce mai îngrijoraţi pentru că albinele, indispensabile supravieţuirii platelor, par să-şi fi pierdut capacitatea de a se înmulţi, din cauza insecticidelor care le distrug sistemul nervos.

Inca un sfarsit al lumii? Top profetii ale sfarsitului
21 mai 2011 – este data in care pastorul american Harold Egbert Camping a prezis ca va veni sfarsitul lumii. Asa cum ne arata istoria, nu este nici primul si nu va fi nici ultimul care sa ne povesteasca cum a venit momentul ca Pamantul sa fie distrus.

Unul dintre cei mai cunoscuti falsi profeti ai lumii se cheama William Miller. A inceput sa raspandeasca ideii de sfarsit al lumii pe la mijlocul secolului al 19-lea, spunand ca Iisus se va reintoarce pe Pamant undeva intre 21 martie 1843 si 21 martie 1844.

A tinut cuvantari in fata adunarilor publice si, folosind tehnologia de atunci, si-a promovat agresiv ideea.

100.000 de „milersiti” si-au vandut tot ce detineau si au urcat in munti pentru a astepta sfarsitul.

Cum sfarsitul n-a venit, Miller a schimbat data pe 22 octombrie.

Sfarsitul lumii este sambata, 21 mai, potrivit evanghelistului american Harold Camping. Nu este prima oara cand se aventureaza in astfel de opinii.

De fapt, in 1992, a mai publicat o carte in care spunea ca sfarsitul va veni in ’94, cand Iisus se va fi intors pe Pamant.

La momentul respectiv, era „99,99%” sigur ca nu greseste data. Dar a gresit-o, fapt ce l-a facut s-o revizuiasca, alegand 31 martie 1995.

2012

Un cult religios crede ca anul viitor, omenirea va trege printr-o transofrmare fizica si spirituala. Altii spun ca se va sfarsi lumea, deoarece Pamantul se va ciocni cu o alta planeta, numita Nibiru.

Dar cea mai raspandita idee are la baza calendarul civilizatiei maya. Oamenii de stiinta spun ca, potrivit acestui calendar, lumea a patra, cea in care traim, isi va vedea sfarsitul pe 21 decembrie 2012.

Anabaptistii din Munster

In tumultuosii ani de dupa Reforma Protestanta, au aparut numeroase secte religioase, cele mai multe dintre ele radicale, ce raspandeau iminenta sfarsitului lumii.

Anabaptistii si-au derivat numele, insemnand in latina „cel care boteaza la infinit”. Respingeau formele de organizare politica si ierarhia sociala.

In jurul anului 1530, ajutati de o revolta taraneasca, anabaptistii au preluat controlului orasului nemtesc Munster, pe care l-au transformat in Noul Ierusalim, in asteptarea lui Iisus.

Y2K

Ar fi trebuit sa fie ziua in care cei care urau tehnologia ar fi ras in fata lumii, stiind ca au avut dreptate: tehnologia a adus sfarsitul lumii.

Cu cateva luni inainte de 1 ianuarie 2000, unii analisti vorbeau despre posibilitatea care retelele de computere sa se prabuseasca, cauzand o intrerupere a activititatilor in intreaga lume.
roblema era ca multe calculatoare erau construite sa foloseasca numai ultimele doua cifre din an, ceea ce insemna ca anul 2000 ar fi fost citit ca si anul 1900, dand peste cap retelele informatice din toata lumea.

Ceea ce nu s-a intamplat, in afara unor probleme la sistemele unor centrale nucleare japoneze.

In traditia crestina, cifra 666 prevesteste raul absolut.

Pe masura ce se apropia anul 1666, europenii deveneau din ce in ce mai ingrijorati.

Mai mult, in 1665 o epidemie de ciuma a omorat o cincime din populatiei Londrei.

Pe 2 septembrie 1666, a izbucnit un incendiu la o bacanie de pe Pudding Lane. Focul s-a extins si in trei zile a ars peste 13.000 de cladiri si a distrus alte zeci de mii de case. Totusi, lumea nu s-a sfarsit atunci.

Reclame