Le folosim ca sa navigam pe Internet, sa ne citim mail-urile, sa vizionam clipuri pe Youtube sau pierdem timpul, jucandu-ne „Angry Birds”. In urma tuturor acestor actiuni, nu facem decat sa le servim pe tava informatii personale gigantilor Google si Apple.

Smartphone-urile urmaresc si noteaza fiecare actiune si localizare, la un moment anume. Fie trimit aceste informatii la companiile care au produs sistemul de operare pe care ruleaza, in principiu Google – platforma Android – si Apple – iOS, fie le stocheaza local.
In urma cu cateva zile, Alasdair Allan si Pete Warden, doi guru ai securitatii digitale, scoteau la lumina un adevar crunt: iPhone-ul si iPad-ul salveaza intr-un fisier criptat si bine ascuns locurile pe care le-ai vizitat si ora aferenta.

In scurt timp, initiativa celor doi a fost preluata sub forma unui demers jurnalistic de catre Wall Street Journal, care a scris despre felul in care Apple si Google primesc informatii de la toate device-urile, in mod constant.Unii apropiati ai Apple, dar nu oficiali ai companiei, spun ca poate fi vorba de un bug. De altfel, atunci cand intr-adevar a colectat informatii de la turnurile de telefonie mobila, Apple a trimis o scrisoare deschisa unui senator american, explicand ca este nevoie de aceasta initiativa pentru a imbunatati experienta utilizatorului final. Google poate apela cu greu la aceeasi scuza, devreme ce colecteaza aceste informatii, chiar daca smartphone-ul nu ruleaza vreo aplicatie.

Despre cei doi giganti lucrurile par a se clarifica, chiar daca intr-un ritm lent. Insa cine poate spune unde se opreste fluxul informatiilor si care sunt jucatorii din piata mobile care mai au acces la informatii private, fara ca noi, utilizatorii, sa banuim ceva?

Anunțuri