Statisticile realizate de organizatii mondiale arata ca numarul dezastrelor naturale se afla intr-o ingrijoratoare si uimitoare crestere. Conform datelor, evenimentele de acest tip au crescut de PATRU ori in ultimile doua decenii. Cele mai multe dezastre au fost provocate de inundatii, cicloane si furtuni. Cutremurele, desi ca numar total nu s-au inmultit, au crescut prin intensitate si energie generata. Mai exact, se inregistreaza tot mai multe cutremure de peste gradul 7 pe scara Richter. Numarul victimelor umane creste in raport cu numarul dezastrelor, la fel si numarul oamenilor afectati de pagubele produse de natura dezlantuita. In prezent, anual, peste 250 de milioane de oameni sint afectati de catastrofele naturale.
De ce se intimpla toate acestea? Pare sa existe o legatura cu fenomenul incalzirii globale inregistrat in ultimii ani. Daca ne uitam pe un grafic realizat de Centrul de Cercetare privind Epidemiologia Dezastrelor din Belgia (care colaboreaza cu Organizatia Mondiala a Sanatatii) observam evolutia dezastrelor naturale. Temperatura planetei este in crestere. Nu cu mult dar suficient pentru a produce efecte. Oamenii obisnuiti se gandesc ca o crestere cu un grad a temperaturii Pamintului nu e mult! Ginditi-va la corpul uman. Stiti bine ca un grad peste temperatura normala inseamna o ca organismul nostru se confrunta cu o problema.
Fizicienii spun ca lumea exista si se manifesta asa cum o stim pentru ca totalitatea fortelor si factorilor implicati in functionarea ei sint calibrati la fix. Daca un singur factor fizic ar fi putin mai mic sau mai mare, nimic nu ar mai fi posibil. Planeta noastra este vie tocmai pe acelasi principiu. Exista o ciudata coincidenta intre cresterea temperaturii planetare si inmultirea dezastrelor naturale.
Temperatura medie globala a crescut cu 0,8 grade Celsius fata de perioada de inceput a erei industriale. Cresterea temperaturii se manifesta mai pregnant la poli. Luna august a anului 2010 a marcat cea de a 306-a luna consecutiva (25,5 ani) in care temperatura globala s-a aflat peste media secolului 20. Decada 2000-2010 a batut recordul de temperatura. In urma industrializarii, concentratia CO2 din atmosfera a atins cea mai inalta cota din ultimii 800.000 de ani.
Drept consecinta, clima Pamintului a luat-o razna. In Africa s-au inregistrat in ultimii ani cele mai mari inundatii din ultimii 30 de ani. Mai tot continentul a fost ravasit de furia apelor. Nepalul, India si Bangladeshul au fost lovite de cele mai puternice inundatii cunoscute de locuitorii acestor tari pina in prezent. Cantitatile enorme de apa abatute in aceasta parte de lume au fost insotite de vinturi extrem de puternice manifestate sub forma musonului si cicloanelor.
In America Centrala, doua uragane de categoria 5 au inspaimintat oamenii din mai multe tari. Ploile neobisnuite au acoperit de apa patru cincimi din statul mexican Tabasco, distrugind casele a aproape un milion de oameni. Presedintele Felipe Calderon a catalogat acest eveniment drept cel mai grav dezastru natural din istoria Mexicului.
Sudul si Sud-Estul Europei au fost afectate de valuri de caldura extrema si incendii de paduri provocate de canicula. Nici Australia sau SUA n-au fost ocolite de asemenea fenomene. Unii oameni care n-au vazut zapada niciodata in viata s-au trezit cu ninsori in tara lor. In alte zone ale planetei, vremea se manifesta capricios. Perioadele de seceta si canicula se succed rapid cu perioade de frig si ploi extreme. Vietnamul, in anul 2007, s-a confruntat, pe rind, cu inundatii devastatoare cu un taifun puternic dar si cu o perioada de seceta. Toate aceste fenomene meteo afecteaza grav oamenii.
Pe linga faptul ca milioane dintre ei isi pierd casa si toate bunurile materiale, agricultura si economia tarilor lor sint date peste cap. In fata unei catastrofe naturale chiar si o tara puternica precum Japonia este nevoita sa ingenucheze.
Cutremurele de pamint cresc si ele in virulenta. Oficial, marile institutele geologice ale lumii spun ca activitatea seismologica a planetei nu s-a intensificat. Ele mai spun ca cresterea numarului de cutremure este aparenta deoarece reteaua mondiala de seismografe este mult superioara celei de acum o suta de ani si, astfel, nu mai exista cutremure care sa nu fie identificate si localizate.
Studiile independente bazate pe statisticile acestor institute arata ca numarul cutremurelor in ultimile patru decenii are un trend ascendent, in ciuda faptului ca in ultimii citiva ani s-ar parea ca acestea ar fi diminuat. (vezi graficul All Quakes – Number of Quakes). Daca este sa ne uitam la forta generata de toate cutremurele vom vedea ca lucrurile stau cu totul altfel. (vezi graficul All Quakes – Total Strength). Se poate vedea ca cu toate ca numarul cutremurelor ar fi scazut in ultimii cinci ani, forta lor a crescut mult mai mult. Pentru mai multe amanunte vizitati siteul: http://research.dlindquist.com/quake/historical/
In categoria dezastrelor naturale biologice sint incluse si bolile contagioase grave care in momentul cind ating gradul unei epidemii pot face ravagii, omorind chiar si milioane de oameni. Epidemiile se pot extinde in prezent mult mai usor la nivel mondial deoarece transporturile, mai ales aeriene, transfera zilnic milioane de pasageri dintr-o parte in alta a lumii.
Intre dezastrele care afecteaza oamenii, clima si economiile multor tari se numara si incendiile de padure. Anual se inregistreaza peste 5000 de incendii in toata lumea. Se estimeaza ca numarul mediu al incendiilor a crescut dupa 1986 de 6 ori fata de perioada anterioara a acestui an de referinta. Daca inainte, asa-zisul sezon de incendii se manifesta numai in lunile de vara, acum acesta s-a extins. Incalzirea globala va contribui la intensificarea acestui fenomen.
Si valurile de caldura caniculara au ajuns sa faca victime umane de ordinul zecilor de mii, precum a fost cazul recent in Rusia sau Franta. Activitatea solara cunoaste o evolutie surprinzatoare. Furtunile magnetice generate de Soare pot influenta sanatatea oamenilor dar mai ales aparaturi cu care se transmit date importante pentru asigurarea transporturilor aeriene si a comunicatiilor de date.
Cresterea numarului de dezastre naturale se manifesta in contextul unei crize economice mondiale. Un dezastru precum cel din Japonia, din martie 2011, afecteaza grav nu numai economia unei tari. Impactul este mondial. Oamenii trebuie sa gaseasca un ragaz pentru a se gandi la viitorul lor si al planetei. Trebuie sa constientizam ce se intimpla in jurul nostru si sa nu mai fim interesati, strict, doar de ziua de maine. Sa ne dam seama ce se poate intimpla si poimaine si raspoimanie.

Anunțuri