Ideea calatoriei in timp, in trecut si in viitor, a fost abordata nu numai de producatorii de film de la Hollywood ci chiar si de oamenii de stiinta. Deocamdata se presupune ca se poate calatori in viitor, fara posibilitatea de a reveni la timpul prezent. Conform teoriei relativitatii a lui Einstein, daca am putea calatori intr-o naveta cu o viteza foarte mare timpul s-ar contracta. Altfel spus, o zi petrecuta pe o naveta care zboara peste viteza luminii ar echivala cu un an petrecut pe Pamint. Asadar, chestiunea e posibila doar teoretic!
Calatoria in trecut nu este considerata posibila nici macar teoretic. Savantii spun ca s-ar incalca principiul teoriei cauzei si efectului. Adica o calatorie in trecut ar putea inversa succesivitatea cauza – efect. Ar insemna ca o persoana ar putea sa se intoarca in timp si sa se impuste, sa zicem! Ce s-ar intimpla atunci?
In fine, e mult de discutat pe aceasta tema. In acest articol vreau sa pun in dezbatere o serie de fotografii si chiar imagini filmate care ar putea constitui “dovezi” ale unor intoarceri in timp. De curind a fost mediatizat un fragment din filmul lui Charlie Chaplin “The Circus”, produs in anul 1928. Exista o secventa in care o femeie pare sa vorbeasca la un .. telefon mobil!Cum asa? In anul 1928? Ar fi fost imposibil! O astfel de tehnologie a comunicatiei nu ar fi putut fi accesibila doar la un grup restrins de oameni. Ar fi trebuit sa existe si antene de emisie-receptie, asa cum vedem ca exista azi pe o multime de blocuri. Ar fi fost cam greu sa folosesti discret o astfel de tehnologie. Apoi, femeia din imagine vorbeste linistita pe strada.
In plus, nu stiu cum era pe vremea aceea, intr-un film artistic totul e premeditat, e inscenat. Fiecare om, fiecare obiect nu apare intimplator in cadru. E drept ca mai exista si scapari. Deci, care era ratiunea gestului acelei femei? Unii sint convinsi ca vorbea la un telefon, altii spun ca folosea un aparat auditiv care intensifica sunetul. Intr-adevar, exista imagini din epoca respectiva cu astfel de aparate care semanau cu omica goarna. Oamenii care le foloseau aratau, din profil, de parca vorbeau la un mobil. Femeia din filmul lui Chaplin insa vorbeste singura pe strada si nu pare sa asculte pe cineva!
O alta fotografie a dat de gindit unor persoane. E vorba de un instantaneu surprins in Canada, in anul 1940, in timpul redeschiderii pentru circulatie a unui pod de cale ferata. Poza este publicata pe site-ul unui muzeu canadian. In fotografie se observa in multime un barbat care poarta niste ochelari de soare cam moderni pentru perioada anilor 40 si un tricou imprimat cu litera M, specific zilelor noastre. Mai mult, in mina pare sa tina un aparat foto compact.
Sigur, barbatul face nota distincta printre ceilalti oameni din grup. Daca vrem sa vedem aspecte moderniste la vestimentatia lui, le vedem! Psihicul nostru poate interpreta lucrurile in acest sens. Dar sa nu uitam ca in privinta ochelarilor de soare, de exemplu, au revenit la moda cei din curentul “vintage”, curent specific mijlocului secolului trecut. Deci, nu putem fi siguri ca un lucru considerat modern e unic in istorie. Daca mai cautam putin pe NET, vom vedea ca existau in acea epoca pulovere asemanatoarecu cel imbracat de personajul din fotografie, sauaparate foto care puteau sa semene, de la distanta, cu cele din prezent.content/uploads/2010/04/kodakfolding.jpg” alt=”” />Daca noi ne inchipuim ca respectivele personaje sint venite din viitor, ele ar trebui sa vina cam din timpul nostru prezent, judecind dupa vestimentatiile sau “gadget-urile” similare cu cele din epoca noastra. Asta ar insemna ca ar exista masini ale timpului functionale chiar acum si ca, mai mult, sint folosite in scopul unui fel de turism temporal.
Mai exista si alte citeva poze “suspecte” publicate pe NET. E vorba de o fotografie de prin anul 1905 in care apare un tip, muncitor sau docher, care are o frizura punk. Desi noi credem ca frizura cu creasta de par este specifica zilelor noastre, a rockerilor punkisti, ea a fost intilnita si la indienii nord-americani mohawk. In al doilea razboi mondial si chiar in razboiul din Vietnam, au existat soldati care se tundeau in stil mohawk. Actorul Robert de Niro, care joaca rolul unui fost militar combatant in Vietnam, in filmul “Taxi Driver” (1976) apare cu o astfel de frizura. Descoperirile istorice din multe parti ale lumii demonstreaza ca acest stil de tunsoare a existat in diferite epoci, chiar si in urma cu peste 2000 de ani.
O alta poza, interesanta cel putin, apare, in Franta, pe coperta unei publicatii de nuvele din anul 1971. Una dintre femei tine ceva in mina la care se uita cu atentie. Dupa felul in care tine obiectul si degetele pare sa manuiasca un smartphone. Pare ca-si verifica sms-urile sau e-mailurile! Un pic cam devreme fata de aparitia primelor telefoane mobile care, sa ne amintim, aratau la inceput mai degraba cu niste statii militare de emisie-receptie.
Cea mai interesanta poza insa, daca nu e cumva trucata, apare in publicatia newyorkeza “Weekly World News” care reproduce o fotocopie dintr-o editie a ziarului “New York Police Courier” aparuta in februarie 1918. Articolul vorbeste despre un om misterios gasit mort intr-un tub. Se prezinta si o fotografie cu conditiile in care a fost gasit decedatul. Daca ne uita bine la poza ce vedem? Un telefon mobil in iarba! Arata cam ca unul dintr-o generatie din anii 90! Dar e un mobil! Pe vremea primului razboi mondial, probabil, oamenii mai vorbeau inca la telefoane din-acelea ca in filmele cu Stan si Bran.
Ce spun cei de la “New York Police Courier” in articolul lor publicat in anul 1918? Ei considera cazul mai ciudat decit orice poveste cu celebrul personaj Sherlock Holmes. Politistii povestesc ca au gasit pe cimpul unui fermier un cilindru metalic de numai 60 de centimetri lungime in care se afla un om mort. Marcati de povestile SF ale lui H.G. Wells, unii si-au dat cu parerea ca cilindrul provenea dintr-o nava spatiala venita de pe Marte!
Cel mai ciudat, spune autorul articolului, era un obiect gasit linga recipientul metalic. Conform declaratiei unui sergent de politie, obiectul este descris ca fiind un “portofel barbatesc mare cu butoane numerotate”. Poate ca era un telefon mobil sau poate ca putea fi si altceva!
Ce spun cei de la “Weekly World News”, care readuc in actualitatea anului 1996 articolul considerat original? Ei pretind ca ar fi luat legatura cu un om implicat in cercetarile din “Temporal Transmission Research Project” care le-ar fi spus ca omul din interiorul cilindrului ar fi, aproape sigur, dr. Richard Mason Perel care ar fi fost trimis in trecut printr-o masina a timpului.
Conform planului, dr. Perel ar fi trebuit sa petreaca maxim 25 de minute in anul 1918 dupa care sa fie readus in timpul prezent din 1995, an in care s-a desfasurat experimentul. Personajul implicat in proiectul ultra-secret spune ca anterior se realizase un experiment reusit cu un sobolan de laborator. Pe dr. Perel n-au mai reusit sa-l aduca in timpul prezent.
Comentind fotografia, cercetatorul din cadrul proiectului mai explica faptul ca cilindrul se poate sa se fi contractat in timpul transferului temporal in trecut si sa fi ajuns la lungimea de 60 de centimetri. Asta ar fi putut cauza si moartea omului din interior. Despre proiectul TTRP se pot gasi referinte prin Google. Se zice ca ar fi un proiect in care sint implicati oameni de stiinta de la mai multe universitati, inclusiv Harvard, MIT si Cal Tech.
Exprimam la inceput o rezerva vizavi de autenticitatea pozei cu mobilul in iarba. Fotografia a fost publicata si in cartea “Evidence – NYPD Crime Scene Photographs 1914-1918″. Este una dintre cele 55 de fotografii in care sint surprinse scene de la locul unor crime petrecute in New York, in perioada mentionata in titlul cartii. In fotografia controversata NU apare insa telefonul mobil! Astazi stim ca e foarte usor ca prin intermediul calculatorului sa adaugam sau sa si inlocuim orice intr-o fotografie. Care este adevarul? Telefonul a fost adaugat sau sters din fotografie?
Si inca ceva! In carte se prezinta o alta poveste a cadavrului mort din butoiul metalic. Se spune ca barbatul avea gitul taiat si multe rani in partea superioara a corpului. Din ce se stie, la inceputul secolului trecut, in New York, Mafia locala obisnuia sa-si indese victimele in butoaie dupa ce le omora.
“Weekly World News” a fost o publicatie tabloida americana care a existat in varianta tiparita intre anii 1979-2007. In varianta online de azi pe frontispiciu scrie ca pe site sint publicate numai stiri adevarate, demne de incredere!

Anunțuri