Să vedem dovada!

Dacă cercetaţi imagini de la RadarSat ale zonei Antarcticii, gasiţi unele în care se vede destul de clar deschiderea polară de sud către interiorul planetei Pământ. Rod M. Cluff a studiat cu atenţie astfel de imagini, şi afirmă că în dreapta zonei umbrite a deschiderii se poate vedea cum există ceaţă care se ridică.
Întrebarea care se pune este: De ce oare această ceaţă s-ar ridica din zonă dacă acolo nu ar fi chiar deshiderea sudică a planetei? Aceasta este zona pe care trebuie să o studiem mai atent.
Estimarea coordonatelor zonei este de 84,4 Sud si 39 Est.

Privind la zonă, se constată că este de forma circulară, iar marginile ei reflectă diferit lumina solară surprinsă de satelit. Există foarte vizibilă o zonă de Înaltă reflectivitate luminoasă care apare pe imagine (undeva în segmentul stâng al marginii) dar se observă şi o altă zonă de slabă reflectivitate care apare ceva mai puţin luminată (aflată în segmentul drept al marginii) unde se poate observa o depresiune care se lărgeşte mult sprea dreapta.

Putem astfel să spunem că în imaginea surprinsă de satelit, zona luminoasă a marginii deschiderii polare sudice denota o topografie mai abruptă şi mai compactă, în timp ce zona umbrită a marginii aflată spre dreapta ne arată o topografie mai largă, mai întinsă, ca o imensa vale.

Mai interesant este că imediat sub zona foarte luminată (zona de înaltă reflectivitate) imaginea ne ofera o altă zonă foarte întunecată (de unde satelitul nu a primit inapoi niciun fel de lumină reflectată), ceea ce înseamnă că acea zona din imagine ar putea să fie exact spaţiul interior aflat sub “buza” deshiderii sudice!
În concluzie, imaginile arată că acolo unde soarele bate direct spre marginea interioară, zona este strălucitoare, foarte luminoasă; dar imediat în dreapta zonei luminoase a marginii, avem o zonă mai slab luminată, probabil cu o lumină indirectă (care nu provine direct de la soare), asfel că acolo putem vedea detalii de relief.
De asemenea, în aceleaşi imagini se pot vedea şi marginile continenului Antarctica, ceea ce adaugă un plus de obiectivitate observaţiilor noastre.

După cum am afirmat întrun articol anterior, crusta planetară este străbătută de un număr de tuneluri care fac legătura între partea exterioară şi cea interioară a planetei. O altă serie de imagini interesante este dată de celebrul program Google Earth care foloseşte imagini captate de diverşi sateliţi. Să vedem ce am primit de la un cititor AIM… Este vorba de un scurt film care arată că în zona Antarcticii există cel puţin două caverne interesante care ar putea duce către interiorul planetei.

De data aceasta nu este vorba de dechiderea polară de sud, pentru că zona polului sud este evident “corectată” digital pentru a nu se vedea nimic interesant. În schimb, imaginile din satelit arată că cele două intrari în caverne (sau posibile tuneluri) sunt localizate destul de aproape de coasta continentală iar distanţa dintre ele este de numai 8 km.

După cum putem observa şi din film, una dintre intrări este foarte mare, având dimensiuni de circa 100 m / 60 m. Însa cea de-a doua intrare este spectaculoasă, nu prin dimensiune (50 m / 37 m) ci prin faptul că este parţial acoperită cu o construcţie (un fel de capac circular), evident de factură artificială, ne-naturală. Capacul are o rază de 25 m şi este ca o calotă sferică, fiind posibil să fie realizat dintrun material metalic, având o uşoară strălucire de reflexie.
Coordonatele celor două intrări sunt: 66 grade 36 minute S / 99 grade 43 minute E si respectiv 66 grade 33 minute S / 99 grade 50 minute E.

Reclame