Inchiderea de catre FBI a celor mai mari siteuri de poker online din SUA, dar si din lume a produs un adevarat principiu al dominoului. Fraudele sunt mai mari de jumatate de miliard de dolari si, cum era si firesc si mai multi romani, pasoniati ai acestui joc au fost atinsi de acest „tsunami”. In depozitele acestori useri s-au produs numeroase cereri de retrageri de cont, exact ca la bancile care se afla in pragul falimentelor. Poker Online era o metoda eleganta pentru multi romani, majoriatea tineri, de a-si rotunji veniturile. Si se scotaeau sume frumusele din acesta afacere.

Ca reactie la scandalul site-urilor de poker, multi jucatorii romani au decis sa nu-si mai tina banii in conturile companiilor de poker online, preferand sa ii retraga imediat ce au castigat sume de bani. Dar nu exclud posibilitatea de a-si lichida conturile in cazul in care neincrederea fata de cele trei platforme – carora procurorii le-au controlat 76 de conturi din 14 tari – va creste si mai mult. Platformele de poker online au deschise conturi la banci din Romania, iar banii colectati de la jucatorii autohtoni sunt pusi la termen pentru obtinerea unor dobanzi avantajoase.

In afara de siteurile din SUA, mai exista si siteuri facute de romani pentru jucatorii nostri. Daca la cele mari face reclama Boris Becker, la ale noastre, deschise tot pe domenii de afara, face reclama, de pilda, Dan Petrescu. Fenomenul poker-online, mai ales pe perioada de criza financiara atrage tot mai multi jucatori pusi pe o inavutire rapida, ceea ce aduce castiguri uriase pentru detinatorii site-urilor.

Pe fondul panicii instalate, dupa ce patronii acestor site-uri au fost acuzati de frauda si spalare de bani, aceste strategii nu mai pot fi aplicate. „Pierderea” financiara a organizatorilor va fi acut resimtita, deoarece romanii sunt considerati jucatori foarte buni de poker pe mize mari. Potrivit revistei „Pokerstar Magazin”, locul intai si al treilea la turneul online „Sunday Million Dollar” a fost adjudecat de romani. Premiile incasate au fost de 246 de mii, respectiv 123 de mii de dolari. In cadrul aceluiasi tip de turneu organizat de „Pokerstars”, un alt roman a castigat jumatate de milion de dolari.

Cu toate ca au fost inchise peste noapte de FBI, siteurile respective s-au redeschis la 48 de ore pe domenii din Europa. Numai ca pierderea e masiva, userii incep sa-si retraga din ce in ce mai multi bani din depozite, iar lichidarea mai multor conturi este iminenta, caci jucatorii nu mai au incredere ca banii le vor fi protejati. Proprietarii site-urilor invederate acuza FBI ca au pornit acesta manevra la cererea cazinouriloe americane, care raportau pierderi majore dupa ascensiunea poker-online.

Autorităţile americane au decis închiderea site-urile pe teritoriul SUA doarece au descoperit metode ilegale folosite de organizatori pentru a transfera banii din conturile utilizatorilor în cel al băncilor. În ultimii ani însă, numărul jucătorilor americani care îşi permiteau să piardă până la o sută de dolari pe săptămână a trecut de 15 milioane. În contextul în care jucătorii europeni, mai ales nordici şi cei din est, au devenit tot mai buni, oficialii americani au realizat că asistă la scurgea unor sume imense de bani spre Europa. Full Tilt Poker ne-a precizat că rămâne solidară cu membrii executivi ai companiei acuzaţi de spălare de bani şi fraudă.

Cum prezinta FBI si presa americana scandalul, caruia i s-a gasit si un vinovat:

Daniel Tzvetkoff este descris ca un baiat-minune, un geniu, care la 13 ani si-a facut prima afacere. A creat mai apoi site-urile Full Tilt Poker si Poker Stars, transformandu-le in site-uri de milioane de dolari – iar pentru el castiga aproape 150.000 de dolari pe zi. Insa a devenit lacom si a inceput sa le fure banii companiilor de poker de pe internet. Iar Internetul inca se lupta sa isi revina dupa ce un tanar a pus pe butuci trei site-uri pe care se juca poker.

A fost dat in judecata, fiind acuzat ca a furat peste 100 de milioane de dolari de la site-urile de poker de pe internet. Tzvetkoff a fost arestat in Las Vegas, fiind acuzat de spalare de bani, frauda si frauda pe internet. Pentru ca este cetatean australian, si are si foarte multi bani, i s-a interzis eliberarea conditionata. Insa, dupa o intalnire „secreta” cu procurorii, a iesit „imediat” din inchisoare. Iar acum cei care l-au dat in judecata suporta consecintele. Daniel Tzvetkoff cunoaste operatiunile care se fac pe aceste site-uri de poker pe dinafara, si se afla in situatia in care poate sa dea informatii avocatilor americani, care pot sa ingroape acele site-uri.