Laptele este alimentul cel mai complet si cel mai usor asimilat de organism, contribuind la mentinerea starii de sanatate a organismului, la cresterea si dezvoltarea normala a acestuia, mai ales in cazul copiilor si al adolescentilor, dar este recomandat si persoanelor varstince in prevenirea osteoporozei, bolnavilor, persoanelor care muncesc in medii toxice sau in conditii grele de munca si tuturor, pentru cresterea rezistentei la infectii si substante toxice.

Laptele este unul din alimentele de baza in nutritia noastra deoarece contine toate substantele hranitoare necesare cresterii, dezvoltarii si functionarii normale a organismului. Ca dovada este faptul ca nou-nascutii (oameni sau animale) se dezvolta normal, luni de zile, numai cu lapte. Specialistii din cadrul Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania recomanda a se consuma zilnic 500 ml lapte, 100 ml iaurt sau 300 grame branza, reprezentand 12% din hrana noastra zilnica, pe langa carne, cereale, legume si fructe.

Folosirea laptelui de origine animala ca aliment a fost constatata in aproape orice cultura si epoca. Pe de alta parte, altii afirma ca laptele nu este nici pe departe un aliment perfect si de neinlocuit, ba spun chiar ca este daunator si ca am face mai bine daca l-am evita. Cum stau lucrurile?

Opinii PRO:

Laptele de vaca este un aliment bogat, nutritiv, conceput pentru a satisface toate necesitatile nutritive ale unui vitel. Un pahar de lapte de vaca contine aprox. 150 calorii, 8 g de proteine, 11,4 g glucide, 8,1 g grasime, 290 mg calciu si cantitati importante din vitaminele A, D, vitamine din grupul B (inclusiv B12) si alte oligoelemente.

Laptele matern contine glucide în medie de 7 g/dl (din care lactoza = 6 g/dl), lipide 3,5-4,5 g/dl (din care 5% sunt acizi grasi esentiali. Este mai bogat în colesterol (20-30 mg/dl) decât laptele de vaca), proteine de circa 0,9-1,2 g/dl (concentratii mai scazute decat la alte mamifere. Fractiunea majoritara este lactalbumina, iar raportul albumina/cazeina este de 90/10 în zilele 4-10 si 60/40 în laptele matur). Laptele uman mai contine proteine si factori cu proprietati imunologice, hormoni, cantitati importante de azot neprotidic, liganzi specifici pentru minerale si vitamine. Raportul Ca/P = 2-2,2 din laptele uman este favorabil absorbtiei calciului (absorbtia digestiva 75-80%), spre deosebire de laptele de vaca, în care raportul Ca/P este de 1,3. Cantitatea de vitamina D din laptele de femeie este insuficienta, de aceea se recomanda administrarea de vitamina D atât mamei cat si copilului in primul an de viata.

Astfel este evitat rahitismul si problemele sale ulterioare.
Este clar ca laptele de mama nu ar putea sa fie inlocuit nicicand de vreo formula speciala de lapte, “fiecare nou-nascut are sanul sau”.
Dar laptele de vaca este un alimet sanatos si indicat dupa perioada alaptarii chiar daca nu contine nutrientele in aceleasi procente ca ale laptelui uman.

Vacile primesc hormoni de crestere. Acest lucru afecteaza laptele? Numai daca iti injectezi paharul de lapte. Intr-adevar vacile sunt injectate cu hormoni care cresc productia de lapte cu un cost scazut- acesti hormoni se pare ca au o legatura directa cu aparitia cancerului. Insa ei nu actioneaza decat in conditiile in care sunt injectati direct in sistemul circulator, altfel sunt distrusi in procesul de digestie.

Vacile primesc si antibiotice. Cum ne afecteaza acest lucru? Nu se stie cu exactitate. Unii cercetatori sunt de parere ca laptele procurat de la vacile tratate cu antibiotic pot crea o rezistenta la antibiotice si in corpul uman – ca o consecinta, antibioticele respective nu isi mai fac efectul atunci cand sunt administrate de medici bolnavilor care au consumat acest lapte. Insa acest lucru nu a fost demonstrat stiintific.

Opinii CONTRA:

Trebuie tinut cont de faptul ca laptele isi pastreaza calitatile exceptionale numai daca este produs in conformitate cu regulile de igiena. Laptele poate transmite boli, printre care unele sunt grave, ca: hepatita A, poliomielita, holera, tuberculoza, bruceloza. Din acest motiv recomandam a se consuma numai lapte pasteurizat din comert sau lapte crud fiert. Totusi, prin pasteurizare, dar mai ales fierbere, o parte din vitamine se distrug (in special vitamina C si acidul folic).

Laptele de vaca contine prea mult colesterol si grasimi saturate, care cresc riscul bolilor cardiovasculare. Un pahar de lapte contine aceeasi cantitate de colesterol ca si o friptura de 100 g.

Consumul crescut de lapte de vaca in copilarie creste riscul cancerului colorectal la adulti; – cresterea consumului de lactate pentru suplimentarea aportului de calciu nu scade riscul fracturilor la femei si la barbati.

Consumul de lapte de vaca a fost asociat cu o incidenta mai mare de cancer ovarian; se pare ca unele femei nu pot metaboliza galactoza rezultata din descompunerea lactozei (zaharul din lapte), iar galactoza acumulata are un efect toxic asupra tesutului ovarian.
Acumularea de galactoza favorizeaza si aparitia cataractei. Aceasta boala este mult mai frecventa in rindul persoanelor mari consumatoare de lapte.

Contaminarea microbiana a laptelui este un alt risc legat de folosirea lactatelor. Laptele este un excelent mediu de cultura; daca nu este tratat corect, riscul de transmitere a bolilor este semnificativ.
Laptele este sarac in fier. Un copil, ca sa-si acopere necesarul zilnic de fier exclusiv din lapte, ar trebui sa bea cel putin 6 cani de lapte pe zi.
Laptele este cunoscut ca unul dintre cele mai alergizante alimente, provocind manifestari alergice cutanate, digestive sau respiratorii la copii sau adulti.
Cu exceptia rasei caucaziene (de care apartinem noi), majoritatea celorlalte persoane adulte prezinta intoleranta la lapte.

Exista o asociere puternica intre consumul de lapte si diabetul de tip 1 (juvenil). Intr-un studiu efectuat pe 142 de copii, la toti s-a observat un nivel crescut de anticorpi fata de laptele de vaca. Se crede ca acesti anticorpi distrug celulele insulinosecretante din pancreas.
Colica la nou-nascut are deseori la baza consumul de lapte de vaca de catre mama care il alapteaza.

Desi laptele este bogat in calciu, osteoporoza face ravagii tocmai in tarile cu nivel mai ridicat in ceea ce priveste consumul de lactate. Excesul de proteine de origine animala creste eliminarea urinara de calciu. Laptele de vaca contine 120 mg Ca la 100 g (comparativ cu laptele de mama, care are 33 mg la 100 g). Dar laptele de vaca mai contine 97 mg fosfor, comparativ cu 18 mg fosfor din laptele uman. Fosforul se combina cu calciul in tubul digestiv si blocheaza absorbtia acestuia.

Anunțuri