Bauturile alcoolice dulci, fresh-urile amestecate cu votca, bauturile “light”, sucurile carbogazoase si energizantele sunt lichidele care afecteaza sanatatea.

Medicii nutritionisti sustin ca tot mai multi romani au tendinta de a bea tot mai putina apa, lichid esential bunei functionari a organismului. Potrivit specialistilor, apa este inlocuita cu bauturi care nu ofera corpului niciun nutrient, ba mai mult afecteaza organe vitale, precum ficatul. gandul ofera o lista a bauturilor toxice si arata care sunt pericolele la care ne expunem atunci cand le bem.

Bauturile alcoolice dulci, precum crema de whisky sau lichiorul de cafea, fresh-urile amestecate cu votca, sunt mai periculoase decat cele clasice, avertizeaza nutritionistii, deoarece aceste licori pot duce la aparitia cirozei . Prof. univ. dr. Maria Mota, seful Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a Spitalului Judetean de Urgenta Craiova, spune ca printre actiunile nocive pe care le pot produce astfel de bauturi se numara leziunile hepatice si cresterea nivelului trigliceridelor – o forma de grasime din sange. “In plus, din cauza faptului ca ele sunt dulci, pot afecta nervii periferici, ducand la neuropatia alcoolica”, adauga prof. dr. Mota. Prof. univ. dr. Carol Stanciu, presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie, mentioneaza ca aceasta combinatie de alcool cu zahar este una total neinspirata. “Aceste bauturi au o concentratie mare de alcool si persoanele care le consuma un timp indelungat risca sa faca pancreatita si, apoi, sa se imbolnaveasca de ciroza, spune prof. dr. Stanciu.“Atentie la sucurile din fructe cu emblema «fara zahar adaugat», deoarece acest tip de suc are continutul sau propriu de zahar si, chiar daca nu se adauga zahar din exterior, valoarea calorica a unui pahar depaseste 100 de kilocalorii”, spune pentru gandul Mihaela Bilic. Un fresh de portocale poate contine pana la 150 – 180 de kilocalorii la un pahar.

Bauturile carbogazoase dauneaza digestiei, siluetei, sunt contraindicate pacientilor cardiaci si ataca smaltul dintilor. Un studiu realizat de o companie de bauturi racoritoare, prezenta si pe piata din Romania, arata ca un conational bea 58 de litri de astfel de lichid. Medicii nutritionisti atrag atentia ca in cazul bauturilor carbogazoase, in special a celor dulci, apar afectiuni digestive, ale caror efecte se vad in timp. “Aceste bauturi cresc aciditatea gastrica si apar balonarile. Sunt contraindicate cardiacilor, deoarece balonarile creeaza presiune la nivelul toracelui si asupra arterelor, punand in pericol viata pacientului”, a declarat pentru gandul Livia Nena, bionutritionist. In plus, datorita continutului ridicat de zahar si cofeina, aceste bauturi pot seca organismul de calciu. Persoanele care beau zilnic sucuri carbogazoase au o capacitate de concetrare scazuta, deoarece aceste bauturi duc la aparitia tulburarilor de somn. Cofeina actioneaza negativ asupra organelor interne, ceea ce conduce in viitor la imbolnaviri mai serioase.

Bauturile energizante epuizeaza organismul, slabesc capacitatea de concentrare si reflexele. Nutritionistii avertizeaza ca bauturile energizante contin multe E-uri si ca ideal ar fi sa fie baute inainte sau dupa antrenamentele intense de sport. Baute regulat, chiar pana la trei doze pe zi, bauturile energizante distrug ficatul. De cele mai multe ori, persoanele recurg la aceste bauturi ori de cate ori se simt obosite. Energizantele trebuie evitate mai ales dupa ora 7 seara, cand ficatul isi incetineste activitatea, avertizeaza medicii.

Anunțuri