Industria apei îmbuteliate are, în ultimele decenii, o miză extrem de mare. Acest film documentar, realizat de Stephanie Soechtig, urmăreşte marea afacere a apei îmbuteliate şi dezvăluie modul în care marile corporaţii din industrie afectează cu brutalitate viaţa comunităţilor. Oamenii sunt priviţi ca simpli pioni, neajutoraţi, transformând în marfă substanţa primordială a planetei.
Majoritatea oamenilor leagă noţiunea de sănătate şi de apa potabilă, marketingul creând o conexiune între sănătate şi apa îmbuteliată. Aceasta este, însă, o asociere falsă, deoarece recipienţii de plastic sunt profund dăunători, din cauza procesului de fabricaţie, ce presupune utilizarea unor substanţe chimice neurotoxice sau cancerigene. De asemenea, testele făcute apei îmbuteliate de către laboratoare independente au relevat prezenţa, în aşa-zisa apă pură, ce ne este vândută de aproape de 2.000 de ori mai scump decât apa de la robinet, a altor compuşi toxici, gen toluen sau stiren, resposabili de mutaţii genetice şi implicit de proliferarea cancerului.

Apa îmbuteliată conține mai multe bacterii decât apa de la robinet
Unde, în România? Sunt sigur că asta e prima întrebare care vă vine în minte când citiți titlul. Și pe bună dreptate, deoarece consumul de apă îmbuteliată de la noi din țară a crescut enorm în ultimii ani. Eu nici nu mai știu de când nu mai consum apă de la robinet. Dacă rămân fără apă plată îmbuteliată și sunt nevoit să beau un pahar de la robinet, am o strângere de inimă atunci când duc paharul la gură. Dar oare temerea mea este întemeiată? Se păstrează o tăcere suspectă asupra subiectului și sunt sigur că industria apei minerale are tot interesul ca lucrurile să rămână așa. S-a cristalizat ideea că apa de la robinet este murdară, bună de folosit doar fiartă, iar dacă o bei riști să faci hepatită A, BDA (boală diareică acută) sau dizenterie. Cu toate acestea înainte de revoluție toată lumea bea apă de la robinet și nu țin minte să fi existat cazuri răsunătoare de îmbolnăviri sau epidemii. Pe lângă asta, te-ai aștepta ca în 20 de ani să fi evoluat tehnologia de tratare a apei.

Am făcut acum ceva timp pe site un sondaj, doar 6% dintre votanți preferând apa de la robinet unor mărci de apă îmbuteliată cunoscute.

Ieri însă am citit un articol pe Telegraph.co.uk care mi-a cam șubrezit încrederea că ce beau este pur și sănătos ca în reclamele de la tv. Îl reproduc mai jos:

Apa îmbuteliată conține mai multe bacterii decât apa de la robinet, nivelul acestora în unele mărci fiind de peste 100 de ori mai mare decât cel admis, conform unui studiu recent. O echipă de cercetători a constatat că 70% din mărcile de apă îmbuteliată testate conțineau niveluri ridicate de bacterii. Cercetătorii din Ccrest Laboratories din Canada au ajuns astfel la concluzia că apa de la robinet conține mult mai puține bacterii decât cea din pet-uri. Microbiologul Sonish Azam, de la Ccrest Laboratories, a spus că apa îmbuteliată nu corespunde de cele mai multe ori cu standardele de puritate promovate în reclame. “Nimeni nu s-a așteptat ca apa îmbuteliată să fie complet lipsită de bacterii, dar nivelul acestora observat în studiul nostru a fost surprinzător de ridicat” a mai precizat acesta. El a mai spus că nu este necesar consumul de apă îmbuteliată atunci când avem la dispoziție o sursă de apă potabilă de calitate. Consumatorii presupun din start că apa îmbuteliată este pură și sigură deoarece dau bani pe ea, dar se pare că asumpția nu este corectă. Cu toate acestea, bacteriile din apa îmbuteliată sunt puțin susceptibile de a produce boli, deși există unele riscuri pentru femeile însărcinate, copii sau cei cu sistemul imunitar slăbit, cum sunt bătrânii. Nutriționiștii englezi contactați de Telegraph recomandă populației să bea cât mai multă apă de la robinet, și să consume apă îmbuteliată doar când este absolut necesar. Lâsând bacteriile la o parte, cantitatea foarte mare de plastic folosit la producerea sticlelor prezintă o problemă ecologică serioasă.
Noi însă ne-am obișnuit să bem apă stătută îmbuteliată la zece județe distanță, din sticle care uneori au stat ore întregi în plin soare și în care bacteriile se înmulțesc cu entuziasm. Și asta în timp ce, poate, la robinet curge apă de 10 ori mai proaspătă și mai sănătoasă. Să ne priască!

Anunțuri