”Primul guvernator al BNR era liberal. Fiul patriotului Ion Campineanu, licentiat in drept la Paris, de mai multe ori ministru in guvernele liberale, Ion I. Campineanu a fost primul guvernator al Bancii Nationale a Romaniei in perioada 1880-1882, pentru a reveni in aceasta functie la inceputul anului 1888. De numele lui se leaga confectionarea primelor bilete de banca, a cecurilor, a actiunilor si a sigiliului BNR, intocmirea regulamentului interior, stabilirea relatiilor cu banci din strainatate, inceperea actiunilor pentru construirea palatului B.N.R. prin achizitionarea terenului numit Hanul Serban Voda si incheierea contractului cu arhitectii francezi Cassien Bernard si Albert Galleron.Theodor Rosetti, cel de-al treilea guvernator al BNR, are trecut la capitolul realizari infiintarea Bancii Agricole cu sprijinul Bancii Nationale”, scrie ”Capital”. Ioan Bibicescu a fost guvernatorul-ziarist, cu studii juridice la Bucuresti si Paris, cel care a desfasurat o stralucita activitate publicistica in redactia ziarului „Romanul”, sub indrumarea lui C.A. Rosetti, noteaza Capital. In timpul lui Bibicescu, in decembrie 1916, tezaurul BNR a fost transportat la rusi, dar numai dupa ce a fost obtinuta aprobarea guvernului roman, iar guvernul imperial rus si-a asumat in scris raspunderea pentru securitatea transportului, a depozitarii si a readucerii sale in Romania. In august 1917, a doua parte a tezaurului a fost evacuata la Moscova. Mihail Manoilescu este, probabil, guvernatorul cu cel mai scurt mandat: doar 4 luni. Mihail Oromolu este cel de-al saptelea sef al BNR, fiind cel care a recuperat depozitul in aur, detinut de BNR la Reichsbank (1922). In timpul lui, statul roman a redevenit actionar al BNR, participand cu o treime din capital. Constantin Angelescu este guvernatorul care a luat tezaurul BNR si l-a dus la manastire. Mai exact, acesta a luat initiativa adapostirii tezaurului la manastirea Tismana in contextul intrarii armatelor sovietice pe teritoriul tarii in vara anului 1944.

O alta figura interesanta a istoriei BNR este Alexandru Ottulescu. De numele lui se leaga finantarea politicii statului pentru romanizarea economiei, finantarea cheltuielilor generate de purtarea razboiului, sustinerea prin credite a productiei agricole prin infiintarea Caselor Taranesti de Imprumut si Economie, creditarea industriei de razboi, inlocuirea rublelor puse in circulatie de autoritatile sovietice in Basarabia si Bucovina de Nord cu bancnotele BNR (1941). Aurel Vijoli a fost angajat la BNR timp de 29 de ani si a aplicat politica economica promovata de Partidul Comunist Roman. Aurel Vijoli a fost demis din functie si ulterior arestat sub acuzatia de „sabotare a economiei nationale”.

In timpul lui Vasile Malinschi, Romania a devenit membru al FMI in 1972. Alaturi de Iugoslavia, Romania era singura tara din blocul comunist care colabora cu BIRD si FMI.

Actualul guvernator al BNR, Mugur Isarescu, este deja recunsocut ca este guvernatorul BNR cu cea mai lunga perioada de exercitare a functiei. Isarescu este presedinte al Consiliului de administratie si Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (numit de Guvern in 1990; cu mandat incredintat de Parlament in 1991 si reinnoit in decembrie 1998, noiembrie 2004 si octombrie 2009).

1.
Ipoteza socanta: Tezaurul Romaniei a ajuns la Berlin in 1918
„Aliatii nu au primit de la germani nicio cantitate de aur in contul Romaniei”, ii raspunde ministrul de finante francez Klotz lui Bratianu in 1919, perioada in care diplomatii romani faceau demersuri disperate pentru a da de urma aurului Romaniei, aparent blocat in beciurile Rusiei bolsevice.

Reclame