Romanian Weapons Modified in the U.S. Become Scourge of Mexican Drug War
O arma AK-47 denumita „Draco”, produsa in Romania, ar fi fost folosita la impuscarea mortala a unui agent american din Immigration and Customs Enforcement (ICE), aflat in Mexic, transmite http://www.pbs.org. Un raport al Center for Public Intergrity arata recent ca armele AK 47 produse la Cugir au devenit cele mai cumparate arme in SUA din 2006 pana in prezent, pentru a fi folosite in Mexic, in confruntarile dintre cartelurile de droguri si autoritati.

Potrivit informatiilor, o ancheta comuna realizata de autoritatile americane si cele mexicane a identificat o arma AK-47 denumita „Draco” drept una din cele trei folosite in atacul din 15 februarie, in care si-a pierdut viata agentul special Jaime Zapata.

Partenerul sau, Victor Avila, a fost ranit in atacul care a avut loc intre Monterrey si Mexico City. Oficialii sustin ca cei doi agenti au fost atacati de membri ai cartelului Zeta, unul dintre cele mai violente din Mexic.

Anchetatorii au descoperit ca arma ii apartinea lui Otilio Osorio (27 de ani), rezident in Lancaster, statul american Texas. El a cumparat arma in 10 octombrie 2010, de la un magazin de arme din Joshua (Texas).

Osorio, impreuna cu fratele sau si un vecin, a fost arestat recent de agentii din Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (ATF).

Potrivit raportului CPI, armele AK 47 produse in Romania ajung in SUA fara anumite elemente militare, incadrandu-se la categoria „arme semiautomate pentru sport si vanatoare”. Aici sunt modificate de importator care adauga cateva piese americane, declarate ca fabricate in SUA si trimise dealerilor de arme.

Pusca semiautomata romaneasca este populara atat pentru putere si fiabilitate, cat si pentru pretul avantajos. Potrivit agentilor ATF, citati de PBS, glontul tras de un „Draco” poate penetra o vesta antiglont.

Pustile AK 47 sunt vandute de Century International Arms, din Florida, ca WASR-10, la pretul de 425 de dolari. Un raport al Departamentului de justitie indica faptul ca in ultimii 4 ani, peste 500 de WASR-10 importate in SUA au fost recuperate in Mexic, dupa ce au fost cumparate in SUA. Este cel mai mare numar, reprezentand 17% din totalul armelor recuperate in aceasta perioada.

In septembrie 2010, Ministerul Afacerilor Externe roman a precizat ca toate exporturile de arme romanesti pentru piata civila din SUA, inclusiv de AK 47 transformate in arme semiautomate pentru sport si vanatoare, au fost efectuate catre importatori americani inregistrati.

In ultimii 4 ani, de cand presedintele Felipe Calderon a trimis armata si politia federala sa se lupte cu cartelurile, 35.000 de oameni au fost ucisi in violente legate de razboiul drogurilor.

Reclame