Fenomenele stranii din padurea Baciu
Fenomenele stranii din Padurea Baciu- o realitate

In anii ’90 presa abunda de materiale care descriau fenomene “paranormale” din padurea Baciu. “Gardianul” va prezinta ce a fost adevar si ce a fost speculatie jurnalistica in legatura cu dosarul “Padurea Baciu”.

Situata in partea de Nord-Vest a municipiul Cluj-Napoca, la aproximativ cinci kilometri de oras, Padurea Baciu nu se deosebeste cu aproape nimic de celelalte paduri din zona de deal.

In ultimele trei decenii, dar mai cu seama dupa ’89, presa a gasit aici o serie de fenomene cu totul si cu totul neobisnuite. S-a putut citi despre OZN-uri, broaste rosii gigantice, cripte negre care se deschid in Noaptea de Sânziene, disparitii de persoane ca in Triunghiul al Bermudelor.

Manifestarile din padurea de lânga Cluj-Napoca au stârnit si interesul oamenilor de stiinta. Odata cu mediatizarea unor fotografii cu un OZN discoidal care a survolat padurea la 18 august 1968, o serie de analize asupra observatiilor si fenomenelor din zona au fost prezentate la institute de cercetare din Europa si SUA.

Primul caz, inregistrat in anii cinzeci

Primul care studiat aceste fenomene a fost biologul Alexandru Sift (1936-1993). La inceputul anilor 1950, plimbându-se in zona padurii, Sift a observat de mai multe ori forme cu aspect nebulos, pe care un om obisnuit le-ar fi ignorat sau considera simple fenomene naturale. Dupa ce a fotografiat respectivele forme, biologul a constatat ca numarul structurilor surprinse de emulsia fotografica este mult mai ridicat cele vazute de el cu ochiul liber. A urmat o perioada lunga de cercetari solitare, in care numarul observatiilor vizuale si, mai ales, cel al imaginilor fotografice surprinzatoare a crescut considerabil.

Dupa 1970, cercetarile incepute de Sift au fost continuate in mod solitar de diversi oameni de stiinta din România. In ultimii ani, mai multe echipe de cercetare din tari precum Franta Germania si Ungaria au vizitat Padurea Baciu obtinând de asemenea rezultate remarcabile.

Conf. univ. Adrian Patrut, din cadrul Facultatii de chimie a Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, presedinte al Societatii Române de Parapsihologie, se numara printre cei care au studiat manifestarile din zona. Dupa 32 de ani de cercetari, Patrut sustine ca in Padurea Baciu are loc un fenomen de natura necunoscuta care interactioneaza cu mintea umana pentru a se manifesta in realitatea fizica.

Fenomenele paranormale afecteaza sanatatea martorilor

Ultima analiza facuta de profesorul clujean arata ca principalele manifestari si fenomene observate sunt: forme aflate in zbor sau la nivelul solului, vizibile sau invizibile cu ochiul liber; lumini nocturne, simple sau colorate, in zbor sau stationare; efecte fizice insotitoare (emisii radioactive, anomalii magnetice, perturbatii electromagnetice, emisii de microunde, emisii de infrasunete etc.); urme neobisnuite pe sol (vara pe iarba si iarna pe zapada), asemanatoare cu asa-numitele cercuri si pictograme simple din lanurile de cereale; efecte biologice asociate, indeosebi asupra vegetatiei din zona (deshidratari, arsuri, necroze, carbonizari etc.) dar, mai rar, si asupra animalelor sau chiar a oamenilor prezenti in zonele active (inrosiri ale epidermei, arsuri, stari de greata, stari de voma, stari de anxietate, cefalee, sete excesiva etc.).

Dintre acestea, potrivit specialistului in fenomene paranormale, manifestarile cele mai caracteristice sunt asa-numitele aeroforme, adica structuri geometrice zburatoare cum ar fi piramide, sfere, cilindri, conuri, paralipipede, etc., vizibile sau in majoritatea cazurilor invizibile cu ochiul liber. “Cele mai spectaculoase sunt probabil aeroformele de tip OZN, proto-OZN sau cvasi-OZN, care ocupa un loc particular. Prezenta OZN-urilor invizibile, mult mai numeroase decit cele vizibile, reprezinta o premiera mondiala,” arata Patrut. El spune ca manifestarile de aici fac parte din categoria celor “moi”, care inca nu pot fi explicate pe cale stiintifica. Profesorul clujean sustine in studiul sau ca pe parcursul investigatiilor facute nu a gasit nicio legatura cu posibile conexiuni sau explicatii religioase, dar crede ca tot ce se intâmpla se datoreaza faptului ca padurea Baciu se situeaza in zona unei falii cu stres seismic, a unor roci cu proprietati geomagnetice inversate, dar si a unui “stres social”.

O realitate intermediaraAdrian Patrut este de parere ca fenomenele si manifestarile de tipul celor observate in Padurea Baciu ar putea proveni dintr-o realitate intermediara, situata undeva intre realitatea obiectiva a fizicii si realitatea subiectiva a constiintei. “In acest caz, orice incercare de a le impinge mai mult spre realitatea obiectiva nu face decât sa grabeasca revenirea lor in realitatea intermediara careia apartin”, sublinieaza specialistul in fenomene paranormale. El concluzioneaza ca Padurea Baciu este o regiune miraculoasa in care normalul si paranormalul se confunda iar conventionalul si neconventionalul nu se mai pot diferentia.

In lume, zone cu astfel de manifestari mai sunt in desertul Mojave, zona Gulf Breeze (SUA), La Spezia, Arenzano (Italia), valea Hessdalen (Norvegia), Belo Horizonte (Brazilia). Patrut spune ca acest lucru sugereaza faptul ca ne aflam in fata unui superfenomen planetar foarte complex mult prea putin cunoscut. “Insa, prin amploarea, varietatea si complexitatea manifestarilor, Padurea Baciu ramâne, pâna in prezent, cea mai importanta zona cunoscuta in care se produc relativ sistematic fenomene neconventionale”, afirma cu tarie Adrian Patrut.

El a mai adaugat ca dupa anii dedicatii studierii manifestarilor nobisnuite poat spune ca in natura exista 2 seturi de legi: un set de legi generale, normale (legile cunoscute ale fizicii), care actioneaza la scara mare si permanent si genereaza fenomene normale; un set de legi anomale, speciale, care sunt discrete si actioneaza la scara mica (local) si pe durata scurta; ele genereaza fenomene anomale (anomalii), fenomene neconventionale…

Preluat de la … http://www.gardianul.ro/2007/10/14/dezvaluiri-c11/fenomenele_stranii_din_padurea_baciu_o_realitate_intermediara-

Dealul straniu de la Padurea Baciului

Dealurile de la Padurea Baciului au iesit in evidenta in ultimii 20 de ani, prin numarul mare de obiecte zburatoare neidentificate care au survolat zona si prin actiunea unor fenomene ce depasesc sfera normalului. Din multitudinea de dealuri misterioase din jurul Clujului, unul a intrigat in cea mai mare masura specialistii. Dealul in cauza are forma unui trunchi de con aproape perfect si este ceva mai mic decat celelalte.

Latura trunchiului de con este de circa 60 – 70 de metri, iar inaltimea nu depaseste 50 de metri. Unghiul de inclinare este foarte mare, ajungand la 72 de grade, ceea ce il face foarte greu accesibil. Primul lucru straniu la dealul in cauza este faptul ca, privit de la distanta, acesta nu isi arata forma reala, cea de trunchi de con, pierzandu-se intre cele din jurul sau.

O alta ciudatenie este data faptul ca orice busola inceteaza sa mai functioneze normal in locul respectiv, aratand permanent Estul, pe o raza de mai bine de 100 de metri de jur imprejurul zonei, iar telefoanele mobile nu functioneaza deloc desi display-ul indica semnal maxim. Cei cu spirit de observatie nu pot sa nu remarce ca, spre deosebire de celelalte dealuri, pe acesta nu cresc decat cativa copaci si acestia pe poale, iar varful dealului este practic o terasa pe care apa de ploaie nu balteste niciodata, ca si cum s-ar scurge intr-un imens rezervor subteran.

Cu toate ca foarte putini au avut curajul sa compare dealul cu un imens aerodrom, localnicii afirma ca deseori de sub pamant se pot auzi zgomote stranii, iar oile, animale frecvent intalnite aproape la fiecare pas, ocolesc dealul ciudat. Ce anume transmite animalelor teama de a ocoli zona, nu se stie.

In inima Ardealului, intr-o zona cu aparenta atemporala, se gaseste, probabil, cel mai misterios loc din Romania. Multa cerneala a curs pe margine subiectului padurii Hoia-Baciu, la fel cum multi pasi ai curiosilor au strabatut aceasta poarta intre lumi, in speranta surprinderii unei farame de paranormal. Unii dintre ei au avut intr-adevar parte de experiente inexplicabile care provoaca fiori reci chiar si celor curajosi. Cercetatorii nu au incotro si ridica neputinciosi din umeri, lasand loc liber celor mai diverse speculatii care inflacareaza imaginatia amatorilor de fenomene paranormale.

Avertismente din vremea stramosilor

Padurea Hoia-Baciu, este cu siguranta cea mai faimoasa locatie din Romania, unde au fost investigate si analizate o serie de fenomene absolut inexplicabile. Zona in sine a devenit cu adevarat celebra pe mapamond de abia in anul 1968, cu toate ca localnicii stiau de existenta sa inca din cele mai vechi timpuri, ferindu-se de ea ca de un loc rau, unde se intampla lucruri peste puterea de intelegere a omului obisnuit. Toti stiau din mosi stramosi ca odata intrati printre copacii al caror fosnet venea parca din alta lume, toate spaimele subconstientului uman, prind brusc viata si apar in calea celui indeajuns de nesabuit incat sa se aventureze in acest loc . Din cele mai vechi timpuri, localnicii din jurul padurii de la Hoia-Baciu au observat pe propria piele ca odata ce au intrat in padure pentru a taia lemne, a cosi iarba pentru animale sau a culege fructe de padure sau ciuperci, ceva straniu se intampla cu absolut oricare dintre ei.

Inca de la primii pasi printre copaci, satenii se pomeneau asaltati de stari inexplicabile de greata, anxietate, senzatii de voma, dureri de cap si chiar arsuri aparute pe piele. Multa vreme, padurea Baciu din vestul orasului Cluj-Napoca a ramas un subiect tabu, oamenii temandu-se sa aduca vorba despre un loc pe care in sinea lor il credeau cazut sub un blestem greu, sau mai rau, insasi salas al Necuratului. Cel care a intreprins o adevarata munca de pionierat la aceea vreme in studiul fenomenelor paranormale din padurea de stejari, a fost biologul Alexandru Sift (1936-1993).

OZN-uri in toata puterea cuvantului

Pe data de 18 august 1968, tehnicianul-militar Emil Barnea in varsta de 45 de ani, ignorand avertismentele satenilor, se afla in padurea Baciu pentru a petrece un sfarsit de sapatamana departe de stresul orasului. Impreuna cu el se aflau la acea data prietena sa, Zamfira Matea si alti doi prieteni de familie care au dorit sa-si pastreze anonimatul. In preajma orei 13.00, pe cand se afla in cautarea unor lemne pentru foc, Emil Barnea s-a pomenit brusc strigat de prieteni. Intors in poiana, alaturi de prietenii sai, Emil Barnea a apucat sa vada ceea ce parea un OZN care survola la viteza mica padurea Baciu, fara sa scoata niciun sunet. Straniul aparat zburator a inceput sa straluceasca brusc, facand in aer o manevra de rastunare. Fara veste, OZN-ul a accelerat spre cer intr-o directie usor oblica. Urmarindu-l prin vizorul aparatului foto, Emil Barnea a reusit sa-l mai surpinda in trei cadre. Dupa developarea filmului, tehnicianul clujean a contemplat cu stupoare fotografiile a ceea ce peste ani specialistii internationali ai fenomenologiei OZN aveau sa clasifice drept ” cele mai clare imagini ale unui OZN fotografiat in Romania si fara indoiala, unele dintre cele mai bune imagini ale vreunui OZN fotografiat vreodata in lume”.

Pana la acest moment, Emil Barnea intrase deja in contact cu Florin Gheorghita si Ion Hobana, probabil cei mai prestigiosi ufologi romani, care i-au confirmat autenticitatea fotografiilor. Dupa ce fotografiile au trecut si de “filtrul” autoritatilor vremii, au fost preluate de Agerpres, agentia nationala de presa, si facute publice inclusiv peste hotare. Celebritatea fotografiilor avea sa atinga noi culmi in decursul anului 1977 cand au fost prezentate de cate profesorul C.S. Vonkeviziczky in cadrul Congresului International de Ozenologie din Acapulco. Fotografiile au fost preluate imediat de toate cartile si revistele din lumea intreaga, care vizeaza cazuistica OZN.

Fenomenele inregistrate in padurea Baciu nu sunt singulare pe mapamond. Harta locurilor de pe Terra care contin zone cu fenomene asemanatoare, cuprinde si Desertul Mojave si Gloful Breeze din Statele Unite, La Spezia-Arenzano din Italia, Valea Hessdalen din Norvegia, Belo Horizonte din Brazilia, Muntele Kailasa din Tibet. Cu toate acestea, padurea Hoia-Baciu este considerata de toti marii parapsihologi , drept cel mai important areal al manifestarii fenomenelor parapsihologice de pe intreaga planeta.