O serie de gravuri cu vechime de circa 7000 de ani a fost descoperita in plina jungla, in apropierea orasului Manaus din Brazilia. Descoperirea vine la putina vreme dupa ce un pescar a identificat gravuri asemanatoare pe Rio Negro, un afluent al Amazonului. Acoperite de apa timp de milenii, artefactele ies la lumina pe fondul celei mai acute secete si a celor mai scazute debite ale Amazonului din ultimii 100 de ani.

Arheologii care au identificat petroglifele – ce reprezinta chipuri umane si serpi – sunt convinsi ca aceasta este dovada ca jungla amazoniana a fost gazda unor civilizatii infloritoare si bine structurate, in ciuda conceptiei impamantenite ca jungla era mult prea dura pentru a gazdui mai mult decat triburi nomade de vanatori.

„Intotdeauna am auzit ipoteza conform careia padurea amazoniana a fost un loc salbatic, din care a lipsit, in cea mai mare parte, elementul uman. Ei bine, aceasta teorie este incorecta. In multe parti ale junglei am descoperit dovezi ale unor stravechi asezari umane foarte dezvoltate”, declara Eduardo Neves, presedintele Societatii Arheologice din Brazilia.

In ultimii ani, arheologii au scos la iveala, in jungla amazoniana, urme ale unor culturi vechi de milenii, ale unor veritabile orase, cetati care ar putea echivala cu cele europene din Evul Mediu si drumuri care legau asezarile intre ele. Insa problema oamenilor de stiinta este reprezentata de distrugerile masive efectuate de fermierii si crescatorii de vite care prefera sa ascunda sau sa distruga astfel de urme care le-ar putea afecta veniturile. Astfel, oamenii de stiinta duc o adevarata cursa contracronometru pentru a inventaria si prezerva artefactele unice prin valoarea lor.