Urmele lasate de fiinte sau animale in negura istoriei intriga astazi, in multe cazuri, oamenii de stiinta. De exemplu, in 1908, in apropiere de Glenn Rose, Texas, s-au descoperit urmele unui umanoid gigantic de 4 m inaltime amestecate cu urme de dinozauri de acum 120-130 milioane de ani! Dar oamenii de stiinta ne spun ca omul nu a trait in acesta perioda cu dinozaurii, despartindu-i cateva zeci de milioabe de ani…
Pretutindeni in lume se gasesc asa zisele amprente imposibile ce parca sfideaza stiinta. Iata cateva exemple: in sec XIX, scriitorul american Josias Priest, in lucarea sa „American antiquities”, la pagina 50, raporteaza descoperirea in apropiere de locul unde izvorasete raul Tennessee, la cativa km sud de Braystown, Carolina de Nord, un adevarat carnaval de amprente de cal, de urs, de curca si de humanoizi cu 6 degete! In 1882, omul de stiinta H. Schoderaft, a raportat observatia de amprente umane in calcar pe malurile fluviului Mississippi la 5 km sud de St. Louis. In timpul verii lui 1882, detinutii de al inchisoarea din Carson City, Nevada, care lucaru la o cariera, au scos la iveala un strat gros in care printre urme de animale fosile ca mamuti se gaseau 6 serii de amprente de humanoizi giganti.
A fost trimis un raport la Academia de Stiinte din California, la 27 august. Unele dintre aceste amprente de 50 cm aratau ca humanoizii purtau chair sandale! In 1884, Earl Flint, un geolog reprezentaant al muzeului din Peabody si de la Universitatea din Harvard a descoperit intr-o cariera situata in apropiere de Managua, Nicaragua, pe bordul lacului Gilva, la o adancime de 60 cm, amprente de humanoizi, unele cu sandale, altele indicand folosirea unui baston. Cele mai mari amprente masurau 40 cm in lungime. Varsta lor este estimata la 200.000 de ani. In 1885, pe culmea de la Big Hill in muntii Cumbulard, din comitatul Jackson, Kentucky, au fost descoperite o serie de urme intr-un strat carbonifer de aproximativ 300 de milioane de ani. Printre urmele de urs si cele asemanatoare unui cal mare, existau 2 amprente de humanoizi cu degetele puternic deschise. Aceste urme au fost examinate de prof. J. F. Braun de la Colegiul din Bonea.
In 1896, o piatra purtand o amprenta perfecta de picior uman, de 37 cm lungime, a fost aratata membrilor academiei de stiinta din Ohio. Ea fusese gasita cu 20 de ani in urma in imprejurimile de la Parkersburg, Virginia, varsta ei fiind estimata la 150 milioane de ani. In 1930, dr. W. Burrough, sef al departamentului de geologie al colegiului de la Borea, Kentucky, a anuntat descoperirea a 10 amprente de humanoizi intr-un strat carbonizat pe colinele de nord ale comitatului din Rockastele. Amprentele masurau 24 cm in lungine si 15 in latime. Fotografiile micrografice si infrarosu nu au aratat niciun semn de sculptura artificiala pe urme. Analizele miscroscopice au indicat ca amprentele se datorau unui impact si presiunii piciorului unui humanoid. Roca acestor urme este estimata la 250 milioane de ani. Cativa ani mai tarziu, aceste amprente au fost distruse in intregime de vandali.
In 1959, o misiune paleontologica condusa de dr. Chou Ming Chen a descoperit in desertul Gobi amprenta fosilizata a unei talpi striate, perfect regulate, intr-un strat gros, datand de 15 milioane de ani. In 1961, in Franta, pe platoul Daus al comunei Ailhon situata in Ardache, o amprenta humanoida a fost descoperita in apropiere de altele de dinozauri, datand din triasucul mijlociu, circa 22 milioane de ani. In 1968, un mineralogist amator W.J. Meister, care cauta fosile de trilobiti si brahipode, vechi de 500 milioane de ani, la Antelope Spring, Utah, a gasit spre marea sa surpindere, spargand o roca ceea ce semana cu o amprenta de incaltaminte. Pe aceasta amprenta aparea un trilobit sfarmat. Un an mai tarziu, Troy Johnson, un geolog a gasit un strat plin de amprente fosilizate pe culmea unei coline la est de Tulsa, Oklahoma. Printre amoprentele de specii de animale disparute de 3 milioane de ani, unele pareau perfect umane cu 5 degete!
In 1970, dr. Rex Gilroy, director al muzeului de istorie naturala de la Mountyork, Australia, a descoperit o amprenta gigantica pe piscul victoria, veche de 200 milioane de ani. Alte amprente de picioare goale si de incaltaminte, amestecate cu cele de dinozauri datand de 100 milioane de ani au fost gasite in valea Carrizo, in nord vestul Oklahomei. In 1984, prof. Kurban Amanniazou, directorul institutului de geologie de la Academia de Stiinte din Turkmenia, a condus o expeditie in muntii din nordul tarii, Kuguitang-Tau. Printre numeroasele urme de dinozauri s-a gasit o amprenta destul de distincta veche de 150 milione de ani, care seamana cu urma unui picior humanoid. In februarie 2002, James Snyder, un locuitor din regiunea Ramona, a facut o desvoperire tulburatoare in timp ce se plimba in padurea nationala din Cleveland. In masivul Gowers el a dat peste o amprenta gigantica de picior fosilizat in roca garnitica de ceea ce era fara indoiala, cursul unei ape in vechime acum foarte demult timp.