Epopeea lui Ghilgames a fost scrisa acum 4500 de ani. Se pare ca arheologii au gasit de curand mormantul pierdut al regelui Ghilgames pe teritoriul Irakului de astazi.
O expeditie germana a descoperit ceea ce este presupus a fi intregul sit al orasului Uruk, incluzind mormantul regeleui. Nu pot afirma ca este mormantul regelui Ghilgames, dar „este foarte asemanator cu ceea ce este descris in epopee”, a declarat Jorg Fassbinder, de la departamentul bavarez al momumentelor istorice din Munchen.
„Am gasit chiar in afara orasului, in mijlocul vechiului curs al Eufratului, resturile unei constructii care ar putea fi interpretata ca un mormant”, a adaugat el. Aceasta descoperire surprinzatoare, din anticul oras aflat in desertul Irakian, a fot posibila datorita tehnologiei moderne: prin obsrvarea diferentelor de magnetizare intre caramizi si sedimente, se poate observa sub-solul, apoi magnetograma da un plan precis al orasului.

Ceea ce este uimitor este ca s-au gasit alte structuri descrise in epopee (gradini, case de tip babilonian), insa descoperirea cea mai fantastica este un sistem incredibil de sofisticat de canale. Arheologii au comparat orasul Uruk cu o Venetie in desert.

Anunțuri