O coloana enorma de apa rosie, tasneste din solul spaniol, lasand perplecsi geologii care nu au nici o explicatie pentru acest fenomen. Sursa de apa rosiatica, amestecata cu pamant si dioxid de carbon, tasneste la 100 de picioare inaltime, provenind din solul uscat din Mancha, in centrul Spaniei, cu un debit de 13 galoane pe secunda (ceea ce este echilalentul la 49,14 litrii/s sau 176,9 m cubi /h).
Fenomenul a aparut la 25 iulie 2000, cand un producator de masline din Granatele Calatrava facea lucrari la un put existent. La inceput, s-a incercat fara succes sa se opreasca apa, punand pietre peste deschidere. Geologii care au studiat situl, spun ca fara indoiala, nu este vorba de un gheizer, deoarece nu este un eveniment intermitent si ca apa este rece.
In plus, in regiune nu exista vulcani de sute de mii de ani. Se pare ca coloana de apa este cauzata un acvifer, apa purtata de un strat de roca sau de nisip. Apa care emana de la o adancime de 460 de picioare nu a aratat insa semne de incetinire. Intensitatea sa este stranie…si unica.

Reclame