Principalul suspect in cazul scurgerilor de informatii pe site-ul Wikileaks este Bradley Manning (BRADLEY MANNING), un militar american in varsta de doar 23 de ani, inrolat in armata SUA in 2007.

Manning a lucrat ca analist militar la o baza americana din Irak, si in aceasta calitate a avut acces la informatii strict secrete, informeaza The Telegraph.

Inca din luna mai, cand au aparut primele dezvaluiri pe site-ul Wikileaks, el se afla in stare de arest la Quantico, sub acuzatia de „transfer de date clasificate”.

Considerat de fostii colegi de liceu un „tocilar” si un impatimit al calculatoarelor, Manning si-a pastrat reputatia si in randul colegilor din Irak, unde tanarul gay s-a simtit „izolat” din punct de vedere social.

Bradley petrecea mai bine de 14 ore pe zi in fata calculatorului. Informatiile secrete la care avea acces i-au indus, spune el, o stare de dezamagire si deziluzia fata de politica externa a SUA.

Tanarul a intrat in contact cu Adrian Lamo, un faimos hacker american, care l-a invatat cum sa scoata informatiile secrete din reteaua militara de computere.

Ulterior, Lamo l-a tradat, anuntand autoritatile SUA si punandu-le acestora la dispozitie o serie de mesaje schimbate cu Manning, in care acesta din urma isi nemultumirea fata de lucrurile „incredibile, oribile chiar” descoperite in calculatoarele armatei americane, pe care, dupa el, opinia publica internationala ar trebui sa le afle.

In prezent, anchetatorii incearca sa afle daca Manning a avut si alti complici, audiind mai multe persoane atat din randul militarilor cat si al civililor.

WikiLeaks a refuzat pana in prezent sa confirme daca Bradley Manning a fost sursa unica sau cea mai importanta a dezvaluirilor care au incins spiritele in aceste zile in aproape toate cancelariile lumii.

In Statele Unite, opiniile sunt impartite. In timp ce unii il considera pe Manning un tradator de tara, altii se solidarizeaza cu el, sustinand ca a actionat in baza libertatii de expresie si cerand eliberarea lui din inchisoare.

Anunțuri