WikiLeaks va publica zeci de mii de documente interne ale unei banci americane majore, la inceputul anului viitor, a anuntat Julian Assange, fondatorul site-ului care, de cateva zile, publica documente confidentiale ale diplomatiei Statelor Unite.

Assange nu a dorit sa faca public, deocamdata, numele bancii, insa, intr-un interviu pentru revista Forbes, a declarat ca se asteapta ca dezvaluirile sa duca, in cele din urma, la o investigatie din partea autoritatilor.

Dosare Wikileaks: Note trimise in perioada crizei jurnalistilor romani rapiti in Irak

„Nu este un material la fel de important ca cel despre Irak, insa sunt zeci sau sute de mii de documente”, a declarat Assange, precizand ca banca respectiva inca este in functionare.

Fondatorul WikiLeaks spera ca dezvaluirea acestor informatii sa ofere o privire reala in interiorul bancilor si comportamentul celor care conduc astfel de organizatii, inclusiv incalcarea regulamentelor si practici neetice, si sa stimuleze investigatii si reforme in sistemul bancar.

Wikileaks: Patru state europene gazduiesc arme nucleare secrete ale SUA

„Am putea sa-i spunem ecosistemul coruptiei. Dar chiar si factorii de decizie normali au inchis ochii si au sprijinit practicile neetice”, a adaugat Assange, spunand ca vor exista detalii despre lipsa de supraveghere, prioritatile directorilor si modul in care acestia isi vad de propriile interese.

In plus, Assange a marturistit ca WikiLeaks este in posesia unor documente privind mai multe guverne, inclusiv cel din Rusia, si mai multe corporatii, inclusiv mari companii farmaceutice.

Dosare Wikileaks: Cine este principalul suspect pentru scurgerile de informatii

WikiLeaks a obtinut peste 250.000 de scrisori diplomatice dintre Statele Unite si multe alte tari, pe care le-a oferit presei spre publicare. Aceastea includ si documente ce au legatura cu Romania, foarte multe din perioada dinaintea alegerilor din 2009.

Dosare Wikileaks: Romania nu putea sa lipseasca

Din dosarele secrete ale SUA publicate de Wikileaks nu putea sa lipseasca Romania. Mai precis, din cele 250.000 de mesaje secrete schimbate intre diplomatii americani, 1.022 fac referire la Romania, iar 830 provin de la ambasada SUA din Bucuresti.

Acesta este rezultatul analizei facute de jurnalistii de la Gandul in urma cercetarii documentelor, analiza care continua.

Conform sursei citate, 368 dintre mesaje sunt trecute la categoria unclasified, 424 la confidential si 38 la secret. Continutul lor nu este inca public.

Jurnalistii de la Gandul au observat cum se intensifica telegramele secrete trimise de la Bucuresti si publicate de Wikileaks in luna decembrie 2009, adica in luna alegerilor prezidentiale din Romania, cand au fost inregistrate nu mai putin de 23 de comunicari ale diplomatilor americani catre Washington.

Analiza stenogramelor, ultima fiind din 26 februarie 2010, arata cum Ambasada SUA din Bucuresti trimite Departamentului de Stat American informatii despre conditiile economice din tara noastra, situatia energiei, relatiile de politica externa sau afacerile interne guvernamentale.

Nu lipsesc diverse comunicari pe tema drepturilor omului, afacerilor din domeniul muncii, dar si din sectorul Controlul armamentului si dezarmare.

Analiza documentelor continua.

Site-ul de dezvaluiri WikiLeaks a decis sa publice, incepand de duminica seara, o serie de documente extrem de sensibile, care pun intr-o lumina proasta guvernul SUA, continand opiniile confidentiale ale diplomatilor americani fata de tari precum Australia, Marea Britanie, Canada, Israel, Rusia si Turcia.

Reclame